Voorbereidingen voor Nieuw Oogstjaar in Zelfoogsttuin in volle gang

Met het aanbreken van de maand april zijn de Groenmakers in volle voorbereiding voor het nieuwe oogstjaar in de Zelfoogsttuin in Turnhout. Op 1 mei gaat het nieuwe seizoen van start en het team is druk bezig met zowel de praktische voorbereidingen in de tuin als met het opzetten van marketingacties en rondleidingen om nog meer mensen te bereiken.

De voorbije periode hebben de Groenmakers zich voorbereid op het naderende oogstseizoen. In drie maanden tijd moet de tuin gereed zijn voor lente, zomer, herfst en winter. Dit omvat het opstellen van teeltplannen en het geven van voldoende tijd aan gewassen om te groeien en te gedijen.

Naast de traditionele winterwerken werd extra ingezet op tijdsefficiëntie en de toegankelijkheid van de tuin. Door grote hoeveelheden boomschors aan te brengen, wordt het het komend oogstjaar makkelijker om de onkruidgroei onder controle te houden en zullen de paden beter begaanbaar blijven wanneer de hemelsluizen weer eens een keer te veel open gaan.

Met de aanplant van extra fruitbomen en struiken (appel, peer, pruim en diverse bessensoorten) wordt gestreefd naar een constant breed scala aan producten. Bomen zijn bovendien van onschatbare ecologische waarde; ze zuiveren de lucht, verbeteren de waterhuishouding, bevorderen de biodiversiteit en dienen als voedselbron voor bijen. Ze spelen een cruciale rol in het aanpakken van klimaatveranderingen en maken van de Zelfoogsttuin een aangename plaats om te vertoeven. De leden kijken er alvast naar uit om vanaf volgend jaar de vruchten van het aanplantwerk letterlijk en figuurlijk te kunnen plukken.

Voor de rest van het jaar hebben De Groenmakers nog tal van boeiende plannen in de zelfoogsttuin; het verder inzetten op betere wandelpaden, kleine demotuintjes in de vorm van knusse rustplaatsen inrichten en het plaatsen van educatieve borden zijn er enkele van. In samenwerking met de stad Turnhout en enkele verenigingen van vzw Stadsboerderij zullen ze deze initiatieven verder uitwerken.

Maar de ambitie van de Groenmakers beperkt zich niet tot de zelfoogsttuin. In samenwerking met heel wat andere gepassioneerde bioboeren uit de Noorderkempen willen ze het belang van een duurzame landbouw in evenwicht met de natuur verder verspreiden. In 2023 gebeurde er al heel wat achter de schermen. 2024 wordt het jaar waarin ze samen de eerste stappen zetten om hun gedeelde missie en visie waar te maken.

Bekijk hier het filmpje waarin boer Jeroen het concept van de Zelfoogsttuin toelicht:

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op de website van Zelfoogsttuin De Sprong – Stadsboerderij Turnhout. Sinds eind maart is het ook mogelijk om digitaal lid te worden via de nieuwe online tool.We gebruiken alleen functionele en analytische cookies om je bezoeken te onthouden.