Natuurwerk vzw en De Sprong vzw: Een succesvolle samenwerking voor natuurbehoud in de Kempen

Door de geschiedenis heen heeft het aandeel heidelandschap in Vlaanderen sterk geschommeld. Vandaag de dag blijft er maar weinig over van deze waardevolle biotoop. Des te belangrijker het werk om de overblijvende gebieden goed te beheren. Het heidelandschap speelt namelijk een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit, met een thuis voor bedreigde planten- en diersoorten zoals vlinders en reptielen.

In een van de prachtige natuurparken die de Kempen rijk is bundelden Natuurwerk vzw en de Groenmakers van vzw De Sprong begin december hun krachten om de natuurlijke fauna en flora van een stuk topnatuur te beschermen.

Door zorgvuldig snoeien van de natuurlijke heidevegetatie werd verjonging en gezonde groei gestimuleerd. Daarnaast werden invasieve exoten bestreden om de inheemse flora te beschermen. Een cruciale stap om de balans in het ecosysteem te bewaren. Met behulp van een hakzeis werd ten slotte riet verwijderd uit een van de serene vennen. Deze inspanningen resulteerden niet alleen in een opgeruimd ven, maar leverden ook deze prachtige foto op die de schoonheid van ons natuurlijke erfgoed vastlegde.

De temperatuur draaide rond het vriespunt, wat de uitdaging verhoogde maar de voldoening achteraf ook des te groter maakte. Bovendien was het voor de medewerkers van de Sprong zeer interessant om te kunnen samenwerken met de experten in natuurbeheer van Natuurwerk vzw. De positieve reacties van de vele enthousiaste wandelaars waren de kers op de taart.

Over de Groenmakers:
De Groenmakers werken dus niet alleen bij jou thuis, of bij bedrijven en organisaties. Ook het onderhouden van natuurparken is iets waar de Groenmakers van vzw De Sprong niet voor terug deinzen. Dus laat jij je onderhoud misschien liever aan specialisten over? Groot gelijk! Onze Groenmakers zaaien, wieden, maaien, schoffelen, planten, harken, scheren, … Kortom: ze zetten hun groene vingers graag in voor een perfect onderhoud van alles wat groeit en bloeit.

We gebruiken alleen functionele en analytische cookies om je bezoeken te onthouden.