Het succesverhaal van Techniekmaker Bjorn

Vandaag het succesverhaal van Techniekmaker Bjorn! Na anderhalf jaar werken als Groenmaker was het tijd voor iets anders. Hij begon als Techniekmaker in het fietsenatelier in Mol én later ook in de fietsenwinkel van De Sprong in Meerhout, On Track. Dit beviel hem zo goed dat hij ondertussen al 9 jaar afwisselt tussen Meerhout en Mol.

Lees of bekijk het succesverhaal van Techniekmaker Bjorn – de video is onderaan de pagina te vinden!

Bjorn kwam terecht bij vzw De Sprong via het OCMW in het kader van een ESF project. Twee weken nadat dit project was afgelopen, kon hij al terecht bij De Sprong in het groenonderhoud, als Groenmaker. Dit deed hij zo’n anderhalf jaar, tot hij de switch maakte naar het fietsenatelier in Mol. In zijn negen jaar als Techniekmaker zag Bjorn heel wat veranderingen: het fietsenatelier in Mol heet ondertussen Back On Track, en er kwam een fietsenwinkel in Meerhout bij: On Track. Bjorn werkt afwisselend op beide locaties.

Het begin als Techniekmaker
Als Techniekmaker hoef je niet noodzakelijk voorkennis van fietsen te hebben. Want je leert in het atelier stap voor stap de kneepjes van het vak. Het geheim? De nodige opleidingen en véél oefenen. Zo had Bjorn, zoals hij zelf zegt: “geen verstand van fietsen maken”. Maar stilaan heeft hij zich ontwikkeld tot een doorgewinterde fietsenmaker. Je leert volgens Bjorn het beste hoe een fiets in elkaar zit door een oude fiets volledig af te breken, alle onderdelen schoon te maken en te onderhouden, en de fiets uiteindelijk weer op te bouwen. Uiteraard onderdeel per onderdeel: je gaat aan de slag met de banden, vervolgens vervang je een ketting en zo leer je alsmaar meer. Tot je tenslotte een hele fiets onder handen kunt nemen.

De ontwikkelingen van Bjorn
Vandaag kan Bjorn volledig zelfstandig een fiets onderhouden en repareren. In zijn beginperiode als Techniekmaker werd hij ondersteund door zijn maatwerkcoach Nancy, die hem de geheimen van het vak heeft geleerd. Bij haar kon Bjorn terecht met al zijn vragen. Daarnaast kreeg hij de mogelijkheid om een opleiding te volgen over elektrische fietsen, want die vergen wel wat extra kennis. Hierin leerde hij hoe een computer uit te lezen, de remblokken te vervangen en andere belangrijke aspecten van het algemene onderhoud van een elektrische fiets.

Persoonlijke ontwikkelingen
Maar niet alleen op professioneel vlak is Bjorn enorm vooruitgegaan. In de tijd dat hij bij De Sprong werkt, ging hij van 103 kilogram naar 80 kilogram. Dit dankzij een gezonde levensstijl én elke dag met de fiets naar het werk te komen. De Sprong heeft hem het belang van een goede gezondheid doen inzien. Ook motiveerden ze Bjorn – die altijd met de brommer kwam werken – om wat vaker op de fiets te springen en de brommer te laten staan. Dat wierp duidelijk zijn vruchten af! Uiteindelijk heeft Bjorn zelfs zijn brommer verkocht en in plaats daarvan een mountainbike aangeschaft.

Ook op mentaal vlak merkte Bjorn heel wat positieve veranderingen. Zo heeft hij geleerd om voor zichzelf op te komen, samen te werken met collega’s, klanten te helpen en om zelfstandig te werken. Intussen gaat Bjorn ook langs bij bedrijven om de fietsen van de medewerkers te herstellen, iets waar hij veel voldoening uit haalt.

De Sprong die Bjorn nog wil maken
Bjorn wil graag de sprong maken naar een bedrijf waar ze fietsen repareren en verkopen. Zo kan hij alles wat hij geleerd heeft in de praktijk omzetten en blije klanten uitzwaaien met een goede fiets!

 

Benieuwd naar meer succesverhalen? Deze kan je hier vinden!

Of lees meer over de Techniekmakers en wat zij voor u kunnen betekenen.

Sociale economie inzetten voor uw bedrijf?

Neem contact op

We gebruiken alleen functionele en analytische cookies om je bezoeken te onthouden.