Het ontstaan van vzw De Sprong
Tijdens ons jubileumjaar delen we maar liefst 25 authentieke en doorleefde verhalen waar we ontzettend trots op zijn. Stuk voor stuk verhalen die hebben bijgedragen aan het punt waar we nu staan. Al 25 jaar goed voor elkaar! Vandaag niks minder dan de oorsprong van vzw De Sprong. Waar we begonnen in 1999 met drie boerderijen, waaronder boerderij de Stolp in Geel, tot aan onze samenwerking met Klein Postel. Dit lijkt ons een écht high five moment!
Bekijk de video over de oorsprong van vzw De Sprong onderaan de pagina of op YouTube!
De roots van de Sprong gaan terug tot 1999, waarbij we gestart zijn met drie boerderijen. Een van deze boerderijen was boerderij de Stolp in Geel, in de Haverbeemden. Hier zijn we in eerste instantie begonnen met het inschakelen van maatwerkers, toen medewerkers vanuit de sociale werkplaats. Maar op een gegeven moment merkten wij dat niet iedereen klaar was om direct te komen werken in een maatwerkbedrijf. In 2002 hebben wij dan ook een erkenning verkregen als arbeidszorgproject.
Boerderij de Stolp
Op de topperiode van de boerderij waren er een honderdvijftigtal geiten en een honderdvijftigtal schapen die werden ingezet bij het begrazen van de weilanden in de buurt van de boerderij, vaak natuurgebieden. Daarnaast werden er van de melk van de dieren onder andere kaas en ijsjes gemaakt. Boerderij de Stolp was een echt landbouwbedrijf met een grote bedrijvigheid, waar mensen naar hun vermogen trachten een bijdrage te leveren. Bij sommige mensen was dit het verzorgen van de dieren, het proper maken van de stallen en zorgen dat de dieren voldoende eten en drinken hadden. Andere waren meer bezig op het terrein en in de natuur, door onder andere omheiningen te herstellen, het gras een keer af te doen of het knotten van de bomen.
Bezig zijn met handen in de natuur is iets dat écht aanslaat bij mensen. Het is dan ook geen toeval dat de groenploegen zijn ontstaan binnen De Sprong. Dit zijn tegenwoordig de Groenmakers.
Arbeidszorg
Arbeidszorg is effectief gestart in 2002 op boerderij de Stolp. Dit werd een aantal jaar gecombineerd met de maatwerkers tot de periode 2009. Hierna werden de maatwerkers te werk gesteld in Meerhout zodat bij de Stolp enkel nog arbeidszorg overbleef. Er werd toen ook beslist om de stapel terug te brengen tot een vijfentwintigtal schapen en een vijfentwintigtal geiten. Dit omdat anders de werkdruk te groot werd.
In 2012 werd noodgedwongen beslist om te stoppen bij de Stolp, wat toch wel een begrip was geworden over de jaren, en over te stappen naar de Galbergen in Mol. Het project was namelijk te kleinschalig tegenover de zeer grote renovatiekosten die de locatie nodig had. Hier kwam nog bij dat er te weinig ondersteuning was vanuit de overheid.
Domein de Galbergen in Mol
De Sprong is hier in 2012 naartoe gegaan met het arbeidszorgproject. Met dank aan de gemeente, toenmalig voorzitter van de Sprong en huidig burgemeester Wim Caeyers, werd een bestaand café met een aantal koterijen tot een kleinschalige kinderboerderij omgebouwd. Op het domein was onder andere buitengewoon onderwijs, een speelplein, verenigingsleven, een kampgebouw en jeugdbewegingen te vinden. Alles kwam op het domein samen, er was veel meer dynamiek.
Ook hier werd er voor dieren gezorgd, maar er werden ook groepen verwelkomd zoals onder andere kleuterscholen. Maar de focus lag voornamelijk op het verzorgen van de orde en netheid van heel het domein.
“We zagen dat onze mensen hier hun gading vonden en er van daar uit weer trajecten werden geïnitieerd naar het maatwerkbedrijf.” Bart Quirijnen, huidig algemeen directeur van De Sprong.
Klein Postel
De Sprong heeft tot 2021 haar huisvesting gehad op de Galbergen. Helaas merkten we dat de toeleiding van arbeidszorgmedewerkers, de instroom, moeizaam verliep. Er waren vaak openstaande plaatsen waar tegelijkertijd de overheid beslist had de financiering naar beneden te zetten. Met als doel om de werking te blijven behouden zijn we begonnen met het kijken naar een andere locatie. Toen zijn de gesprekken met Marie van Buggenhout van Klein Postel begonnen. Marie heeft in het verleden stage gedaan op de Galbergen en we merkten al snel dat er een gelijke visie was op hoe we mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt, terug te pakken konden krijgen. Door de juiste ondersteuning en drive aan te bieden. Toen is beslist om verder te gaan op de locatie van Klein Postel.
“Wij zijn dus eigenlijk de eerste stap in het arbeidszorg traject, het terug opstappen naar werk.” Vertelt Marie Buggenhout over Klein Postel. Het belangrijkste dat mensen hier leren is terug zin krijgen om bezig te zijn.
Op Klein Postel is er naast arbeidszorg ook dagbesteding. Deze mensen werken ook mee aan het onderhoud van de paardjes maar mensen in arbeidszorg gaan net een stapje verder. Zij doen de grotere werken, zoals de boxen en weilanden onderhouden en nieuwe projectjes realiseren. Het leuke aan arbeidszorg is dat beide partijen elkaar helpen, het is een échte wisselwerking.
Begeleiding met als doel terug te gaan werken
Bij Klein Postel ligt de focus op het voorbereiden om terug te gaan werken. Hieronder valt ook het weer terug leren omgaan met collega’s en leidinggevende, maar ook het terug oppakken van verantwoordelijkheden. Er zijn mensen die maar een halfjaar in het arbeidszorgtraject hebben gewerkt en hierna zijn doorgestroomd naar een gewone job in een maatwerkbedrijf. Daarnaast heb je mensen die toch wel een paar jaar blijven. Deze mensen komen van ver en hebben echt de tijd nodig. Dat is dan ook het beste, mensen geven vaak zelf aan wanneer ze klaar zijn om door te stromen.
Sommige mensen zijn al doorgestroomd. In de korte tijd dat Klein Postel arbeidszorg aanbied zijn er drie mensen doorgestroomd naar een job. “Daar zijn wij wel heel blij mee. En af en toe hoor je van die mensen nog eens iets en dat doet echt wel goed.” Vertelt Marie over de doorstromers.
De Sprong is ontzettend trots op de samenwerking met Klein Postel en hoopt dit nog lang voort te kunnen zetten.
Benieuwd naar meer verhalen? Lees dan bijvoorbeeld het succesverhaal van Groenmaker Najim!