Een Sprong terug in de tijd met Eric en Gunther
Hoe onze beginjaren eruitzagen? Daarvoor spraken we met twee ‘Spronggezichten’ van het eerste uur: Eric Nysmans en Gunther Van Bael. Speciaal voor ons jubileum reizen we even terug in de tijd. Naar 1999, om precies te zijn. Vijfentwintig jaar geleden werkte Eric Nysmans als directeur mee aan de opstart van de Sprong. Gunter Van Bael was ook in die tijd al begeleider. Destijds was van een groot maatwerkbedrijf echter nog lang geen sprake.
Bekijk de video onderaan de pagina!
Melk en eieren
“We wisten dat arbeidstherapie in een landbouwsetting heilzaam kon zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, opent Eric. “En in de nasleep van de dioxinecrisis was de biologische landbouw sterk in opmars. Dat was dus perfect voor onze plattelandsregio in de Kempen. We begonnen een land- en tuinbouwbedrijf in Noorderwijk, een kippenboerderij in Meerhout en een schapen- en geitenboerderij in Geel, de zogenaamde Stolp. “Ik geloof dat jullie bij die laatsten zelfs een beurtrol hadden voor de weekends, toch?” Gunther knikt. “Dat klopt. We hadden 2500 kippen, en op de Stolp moesten zo’n 200 geiten tweemaal per dag gemolken worden. Een heel karwei dus. In het weekend losten we elkaar daarvoor met z’n drieën af. Wel een leuke tijd!”
“We hadden een beurtrol om in het weekend 2500 kippen en 200 geiten te verzorgen”
Nieuwe horizonten
Zo draaiden de boerderijen enkele jaren op volle toeren. Tot er op een bepaald moment donkere wolken verschenen. “Helaas haalde de economische realiteit ons in”, gaat Eric verder. “In 2003 werd het financieel onhaalbaar. Toen hebben we noodgedwongen de boerderijen afgestoten.” Ook Gunther herinnert zich dat alsof het gisteren was. “Niet lang daarna spraken we al met de gemeenten Meerhout en Laakdal. Zo begon de samenwerking met de groendiensten (de huidige Groenmakers). We reden rond met tweedehands legerbusjes, die we spotgoedkoop op de kop hadden getikt. We hadden zo weinig middelen dat we ons materiaal bij de gemeenten gingen vragen.” Eric vult aan: “We hebben hen wel geïnspireerd. De besturen vroegen hoe we onze mensen zo betrokken en enthousiast kregen. Niet veel later werkten zij ook via ons model van één ploegleider met een klein team.”
“We hebben toen heel wat gemeenten geïnspireerd”
Doordachte doorstroom
Een van de doelstellingen van de Sprong is op een verantwoorde manier omgaan met doorstroom. “Mensen mogen pas doorstromen als ze daar effectief klaar voor zijn”, vindt Eric. “Te vroeg doorstromen is nefast voor alle partijen.” Gunther knikt. “Eigenlijk weet je dat het moment voor doorstroom is aangebroken als de mensen er zelf naar vragen. Ze zijn dan klaar voor de volgende stap. Als begeleider is het wel een absoluut hoogtepunt om hen het gewone leven in te zien stappen. Daarvoor doe ik het.”
“Het is een hoogtepunt om de mensen het gewone leven in te zien stappen”
Knelpuntberoepen
“De Sprong werkt zeer innovatief, maar staat ook dicht bij de noden van de samenleving”, legt Eric uit. “Kijk maar naar de knelpuntberoepen, zoals het tekort aan lassers. Het project met de containers is zeer waardevol. Na een paar jaar vorming zijn die mensen zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Als hier iemand binnenkomt, geloof je nooit dat die persoon gaat uitgroeien tot een professionele lasser. En toch slagen we erin! Ook de Gezondmakers zijn een schitterend voorbeeld. Zij verlagen de druk op het zorgpersoneel. Die mensen krijgen meer tijd voor de patiënten, een ongelooflijke meerwaarde. De directies zijn zeer tevreden en de patiënten enorm dankbaar.”
“Als je iemand nieuw ziet binnenkomen, geloof je nooit dat die persoon ooit een professionele lasser wordt. En toch slagen we erin!”
Hinkstapsprong
“De metafoor van de ‘hinkstapsprong’ is treffend”, besluit Eric. “Maar er zit nooit druk op de ketel om de buitenwereld in te springen. Soms gebeurt dat zelfs nooit. Ook dat is niet erg. Want de mensen zijn wél zinvol aan de slag binnen de veilige context van de Sprong. Maar we moeten de vinger aan de pols blíjven houden. In een wereld met een groot tekort aan arbeidskrachten, komt een grote groep mensen nog steeds niet aan de bak. We moeten al onze kennis in de strijd gooien om die mensen vooruit te helpen. Ik ben ervan overtuigd dat we ook op heel veel andere domeinen mensen kunnen opleiden. Die creativiteit zit in de huidige ploeg van de Sprong. We hebben alles in huis om een sprong in de goede richting te maken.”